Wednesday, March 16, 2011

Problemenen i arabvärlden beror på.....läs mer!

Vid ett samtal igår hemma hos familjen Haddad i Irbid i Jordanien deltog ubildningsminister Wajih Oweisss. Förutom att han har studerat i USA och ser ut som en yngre Bill clinton har han oerhört klart för sig varför protesterna finns där i mellanöstern: brist på mänskliga rättigheter. till slut ger människor upp och gör vad som helst för att få sina egna liv berättigarde, säger han. Orsaken att det uppstårnu är att utbildningsnivån har höjts, och att en ny generation håller på att ta över efter de gamla rävarna.

ungen av Jordanien har mycket makt, men han fördelar det på en ny regering plus ett nytillsatt parlament. Den nya regeringens enda ansvar är att få till en ny konstitution som innebär att man får mer pressfrighet och högre löner i staten. Det är ett sätt att bibehålla makten, men också att fördela den på fler. Personkulten till trots - eller tack vare - har kungen en hög status, något som liknar kärlek "We lover our King", men det känns onekligen märkligt med alla porträtta av Hussein, Abdullah och kronprinsen Hussein - överallt.

Fredagarna är bråkiga här i Amman - efter bönen, men allt är välorganiserat och det är inte här problement sitter. Det sitter i två saker: Japans stöd till Jordanien är stort plus att Saudiarabiens susidier är helt nödvädiga. trots det har man ett stort underskott i statsfinansierna. Japan har sina egna problem och Saudi måste stödja sina bröder i besvärligheterna i norra Afrika. Om Jordanien kommer på mellanhand kan mycket ända även här.

En regering här sitter inte länge. Under mina två år till och från Jordanien har det funnits åtminstone fyra utbildningsministrar. Man frågar sig: hur många finns det och vilken kontinitet blir det då. Mitt svar är: skicka hit Stavros och lär dem matte.

No comments:

Post a Comment