Thursday, June 10, 2010

ROXORS LINSER INSER ATT DET GRÖNA STÖR...

ÄR ROXORS LINSER ”BRA” FÖR MÄNNISKOR MED NEDSATT SYN? VAD TYCKER PATIENTERNA?

Den frågan kan man besvara på flera sätt. Man kan fråga en slumpmässigt utvald grupp människor och göra en vetenskapligt korrekt studie. Eller också kan man göra en pilotundersökning och beskriva ett 30-tal fall som utifrån sina egna förutsättningar och bedömningar beskriver vad det innebär för dem och vad de tycker. Hur de ser med och utan, helt enkelt.

Optiker som testat de här glasen på några utvalda patienter har beskrivit att patienterna i vissa fall upplever ”att det är behagligt att använda dem”, i något fall har optikern fått fram bättre visus men också bättre kontrastseende. Vad det innebär är inte helt klart, men det ger anledning att utifrån en mycket begränsad budget genomföra en första preliminär pilotstudie med er hjälp.

Ett 10-tal optiker anlitar var och en tre kunder/patienter som använder Roxors filter under ett par månader och sedan besvarar de ett enkelt frågeformulär. Där ser vi vad de tycker utan anspråk på vetenskaplighet eller evidens för det ena eller andra. Däremot får vi veta om det är intressant att gå vidare. Optikern ombeds också att ange diagnos och eventuella särskilda kontrast- eller bländningsproblem samt mäta visus och kontrastseende med och utan filtren.

Fullständig anonymitet är viktigt utifrån patientens synpunkt så att inga sekretessöverträdelser sker. Däremot kommer det att finnas en e-post-adress och ett telefonnummer på enkäten som patienten kan använda om de vill ha mer information.

Filtren levereras som Fit-over-modell och därmed kan de användas utanpå de egna korrektionsglasen.

Kort om Roxors filter

Roxors filter blockerar ljuset på ett annat sätt än de traditionella filterglasen. Dessa blockerar det synliga ljuset - som omfattar våglängder mellan cirka 380 till 780 Nanometer. - upp till 450, 511, 527 och 550 Nm för att avgränsa det ultravioletta och det kortvågiga blå ljusets våglängder. Det finns ju också mycket som tyder på att det blå ljuset stör eller påverkar näthinnan i samband med AMD.

Ljusets färgfördelning sker ungefär så här:

Färg Våglängd (Nm)
Violett 380 - 455
Blått 455 - 492
Grönt 492 - 577
Gull 577 - 597
Orange 597 - 622
Rött 622 - 770

Tanken med Roxors filter är att man blockerar den del av synliga ljuset som man kallar dominant eller ”gröndominant”. Ögat har - enligt vissa teorier en förkärlek för det gröna. Ögats gröndominans upplevs som det mest effektiva ljuset och därmed undertrycks de andra våglängderna. Genom att blockera det gröna framstår de andra våglängderna som mer framträdande och man ”ser bättre”. Det är i alla fall de förklaringar som Roxor själv använder när man ska använda de här filtren i trafiken, när man spelar gol eller är på sjön. Dessutom är filtren polariserande.

Roxor-filtren undertrycker det gröna ljuset, ungefär mellan 492 - 577 Nm till 80%. Vilken effekt har det på människor med olika typer av synnedsättning?

Det är den fråga vi vill hitta ett preliminärt svar på, men vi börjar med att se om det finns indikationer på att det är så.

Marknaden bestämmer

Om man tycker något är bra, då skaffar man det. Så enkelt är det ofta. För att de som tycker de här linserna är bra, kommer vi att erbjuda att patienterna får köpa dem till halva priset. Det innebär att de i handling visar att de var värda att köpa.

Optikerns insats

1. Man får tre fit-over-linser.
2. Man väljer ut tre patienter under tiden till den 30 augusti i sin ordinarie verksamhet. .
3. Man ber dem medverka genom att testa filtren i olika miljöer och ljusförhållanden.
4. Man ber dem komma tillbaka i slutet av augusti/början av september.
5. Man fyller då i ett frågeformulär tillsammans med patienten och skickar det sedan till adressen nedan. Patienten får då erbjudandet att köpa sina filterglas till halva priset, ca 300:- inkl moms.

Mer information får du av krister Inde 054 - 150880 eller krister@inde.nu eller Torbjörn Stehager 08 - 7125525 eller office@roxor.se

På uppdrag


Krister Inde
Indenova i Karlstad AB
www.indenova.se

No comments:

Post a Comment