Sunday, January 3, 2010

Nyåret 00/10

För 10 år sedan i dimman i Karlstad var det många som hade förhoppningar. Så även den här gången. Men av Bodil Jönsson i Vinter i P1, så fick vi veta att nästa decennium kommer att bli mycket bättre än det innan. Plus att vi fick veta att pensioneringen inträffar numera mitt i livet, för snart blir åtminstone några 130 år. Curre och Görel verkar dock satsa i nya lägenheten i Hunnebo för framtiden. Men sedan kom kylan i huset på västkusten. Värmepumpen behöver träffa Leif Sanne – dess installatör – så att vi kan komma tillbaka till ett sådant paradis. Men när det blir kallt i paradiset….då blir det mer is än parad-is.

I detta år, 2010, ska jag tillsammans med flera andra bygga upp två syncentraler i Jordanien. Den ena ska ligga i Irbid, ansluten till optikerutbildningen där, och den andra ska finnas i Amman i anslutning till Academy for Visually Impaired, som ska ersätta skolan i Marka. Det är den ena ambitionen.

Den andra är att inte vara uppknuten till 100 %. Ha tid och rum att jobba mer med att utveckla andra koncept än de synbara.

Som vanligt ska jag också träna mer än någonsin. Och idag började det lovvärt med en skidtur på 1.20 timme i Bryngfjorden runt på den utmärkt vackra golfbanan norr om Karlstad. Temperaturen var minus 13 grader när vi åkte hem, och efter laxen somnade den skribent vars rader du av någon anledning läser.

Annars innehåller året några trevliga jobb som jag ser fram mot.

- Att göra en föreläsning för Astra Zenicas veteraner i Södertälje tillsammans med optikern Urban Sandh den 26 januari.
- Att åka till Jordanien för fjärde gången på ett år i början av februari med Jonas Zachrisson, en man som är van att lösa problem på minerad mark.
- Att besöka Gotland i april och göra Ögats Dag och ha en inspirationsdag för syncentraler där. En syncentral jag gästade på 80-talet och fick vara med om att återinviga när det nya sjukhuset stod färdigt… minns inte riktigt när… men kanske var det 1995?

I januari avslutar vi den fjärde kursen för optiker och synpedagoger i ämnet ”Optometrisk rehabilitering”. Den här kursen är absolut den bästa hittills, mycket tack vare de andra tre då vi lärde oss att sortera upp innehållet, samt att vi nu utvecklat tillräckligt många verktyg eller instrument för att vi ska kunna göra något som man i Texas skulle kalla ”comprehensive”. Nu går Högskolan i Kalmar in i Linnéuniversitetet med karlstadsbon Steven Chang som visionär rektor. Det ska bli intressant att följa.

I höst blir det low vision-konferenser i Wien och Vajadolidh i Spanien och så ska det bli intressant att se vad kampanjen för verkstadsföretaget Wenmec i Kil och Karlstad kommer att ge: Flex Production kan vara det koncept som ger namn till en ny tanke som bygger på allt man redan gjort. Men ”genom att ge trollen namn, kan man antingen bli av med dem eller ge dem ett tydligare ansikte”.

Så 2010 har nog ett och annat att ge oss och alla andra som har privilegiet att få vara med. Ska kolla tillbaka på de här raderna om ett år och se vad det blev…

No comments:

Post a Comment