Sunday, November 28, 2010

Döda Havet och Öresund

Medan jag badade i Döda Havet simmade Eva, min fina dotter, i Öresund. Skillnaden var nog 22 grader ungefär, för det var mer än 25 i Döda Havet. Tillsammans med män från Egypten och Kamerun....tre av dem var också medlemmar i Baptist kyrkan och det var nog en höjdpunkt för dem i livet att besöka the baptising of Jesus. Man vandrar i ordnade former ner mot Jordan-floden och ser bara ett 20-tal meter bort på den andra sidan hur de israeliska soldeaterna bevakar varje steg man tar.

Fem kyrkor på varandra byggdes från 500-talet då man första gången beskrev att Johannes Döparen döpte Jeus och sedan blev halshuggen för en vacker kninnas fatala önskan om att bli vederfaren.

I torsdags bodde jag också på Ecce Homo, det ställe där Pontius Pilatus dömde Jesus och frågade folket vad man skulle göra med honom: Korsfäst honom skrek man men inte på värmländska utan på arameiska som var dåtidens engelska. Jesus talade också detta språk - ursprunget till arabiskan.

I fredags morse - vid halv åtta på morgonen gick vi utmed Via dolorosa till Getsemane på Mount of Olives och var ensamma i tädgården i en timme. Solen bröt fram genom grenverken på de flera tusen år gamla olivträden som fortfarande bär frukt. Jesus påstods ha gått åt sidan, när solaterna kom, men då fanns det ju inga staket runt trädgården.


Ikväll har jag rätat skrivningar för Master-utbildningen i Amman vid German Jordan University och därefter börjat rätta frågor till de första fyra som skickat in svar vid universitetet i Kalmar. Tänk vad kommunikationen har underlättats sedan Jesu tid. Han hade ju inte bil, så det är lätt att hinna gå i hans fotspår och så komma hem och finna att de här studenterna går i mina fotspår, dvs läser en massa som skrivits på den här och andra datorer. Man kan bli glad för mindre. godnatt.

No comments:

Post a Comment