Tuesday, April 20, 2010

Det här behöver Jan Björklund läsa eftersom han kan

Liberalism i ett land som måste börja se dem som behöver mest.

1884 etablerades Kungliga Hantverksskolan för blinda i Värmland. Det var kvalificerad yrkesrehabilitering på den tiden.

2010 avvecklades den sista resten av den etableringen när kurserna på folkhögskolan upphörde. PÅ 1970-talet hade vi sex kvalificerade centra som med pedagogik, hjälpmedel och vägledning såg till att man kom tillbaka till eller fick ett nytt jobb. Resultaten var lysande. Jag vet, jag var rektor till 1980 i Kristinehamn. Som synskadad kunde jag också inse vikten av de här insatserna - även om de inte var helt moderna - i min egen rehabilitering i Växjö och Uppsala.

Nu är Sverige en förebild när det gäller basrehabilitering. Vi har 34 syncentraler med 343 medarbetare inom landstingen.

Men om man blir synskadad som partisekreterare i vilket politiskt parti som helst - vart vänder man sig då? Jo, man kommer till syncentralen och sedan hälsar en tjänsteman från Arbetsförmedlingens Rehabilitering till Arbete på. De sitter på sina kontor i fyra regioner och stöttar - om du är arbetslös. OM du har ett jobb så ska du få hjälp från Försäkringskassan - som får köpa insatser från någon….jo, just det: insatserna kommer ofta från samma människor på Arbetsförmedlingen. De säljer sig själva men har full täckning för sina kostnader. En situation som gör att privata utförare tvekar att etablera sig på marknaden.

I Danmark, Norge, Finland och Tyskland finns särskilda rehabiliteringsinsatser och kunskapscenter med riktig rehabilitering för yrkesverksamma partisekreterare - och andra yrkesgrupper. Man behöver komma till ett resurscenter, få intensivträning, få personliga samtal kring det traumatiska som hänt och pröva hjälpmedel, praktisera och sedan komma tillbaka med hjälp av någon som kan lära mig att förflytta mig till jobbet, matsalen, konferensrum, maskinen och klara sina hjälpmedel.

Vid en diskussion med Arbetsförmedlingens huvudkontor visar de inget intresse att få tillstånd en bättre situation. De är vad man kallar för kraftfullt avvaktande. Hänvisar till politiker trots att det borde finnas lagrum eller reglementen. I Danmark finns ju mera konkreta lagrum - som ”aktivitetsloven” som ger tydliga möjligheter till rehabilitering. I Norge hänvisar man till ”opläringsloven”. Var finner vi stöd för att utveckla våra kvalificerade resurser?

Då inser jag att det är folkpartiet som fått ordning på skolan. Man reviderade det märkliga Specialpedagogiska Institutet och bildade Specialpedagogiska Skolmyndigheten, SPSM….sådan pedagogik som man behöver…

Precis så ska man göra: man ska utveckla Resurscenter för yrkesverksamma där man kan hålla koll på antalet som remitteras till landstingens syncentraler och samarbeta nära med dem och arbetsförmedlingarna. Man ska utveckla sin kompetens i ett professionellt team och lägga upp individuella planer - och genomföra dem tillsammans med partisekreteraren så att hon eller han inte behöver lämna jobbet så länge, att man får de hjälpmedel man behöver och kan återkomma med träning när det passar. Bengt Lindqvist berättade att han blev helt blind när han var socialminister, men fick vänta med rehabiliteringen tills han fick det lugnare om ögonen - men då fanns det ju ett ställe att åka till, att få professionell hjälp hos. Den möjligheten upphörde helt plötsligt och nu är det bråttom att rätta till det de som styrde tidigare åstadkom eller rättare sagt inte upprätthöll.

Nu finns bara ett antal ensamma så kallade specialister insprängda i Arbetsförmedlingens organisation. Det duger inte. Det är inte arbetslinjen. Det är ett steg tillbaka för de cirka 630 nyremitterade synskadade till syncentralerna varje år som är yngre än 65 år i det här landet. Även många av de 3 500 som finns i Af:s register över arbetssökande borde också erbjudas grundlig kartläggning, vägledning och träning och då inte minst att lära sig acceptera den nya situationen. Vi behöver - som i Tyskland - Berufsbeförderung fur Sehbinderte (jobbcoachning för synskadade) efter det att syncentralen genomfört den första insatsen i form av basrehabilitering. Och det ska gå fort. För är man borta från politiken för länge, då kan det vara kört på jobbet. Då kan man hamna utanför.

Krister Inde
Synpedagog, rehabveteran med mera
VD, Indenova i Karlstad AB
www.indenova.se
Ring 070-5734201 så gör vi allt bra igen.

No comments:

Post a Comment